Ai että, chilin ystävät.  Nyt kerromme kuinka valmistetaan L’olio al peperoncino eli  Chiliöljy.
Ainekset ovat yksinkertaiset:
Chiliä
Hyvälaatuista extra neitsyt oliiviöljyä
Lisäksi:
Steriloituja lasipurkkeja  kansineen
Mahdollisesti lämpömittari.

Työt aloitetaan kuivaamalla chilit kasviskuivurissa, uunissa tai huoneilmassa kuivaksi. Kuivurissa tämä onnistuu nopeast noin puolessa vuorokaudessa, huoneilmassa tähän menee tietenkin enemmän aikaa.  Lämpötila tulee olla matala, noin 40-50 astetta, muuten aromit karkaavat. Chilit kannatta halkaista kuivurissa tai uunissa kuivattamista varten. Kuivat chilit voi viipaloidaan ja  hieman murskataan pienemmiksi paloiksi. Muista, että myös  siemenet kuuluvat öljyyn. Chilin kara ei öljyyn laiteta, joten se on ainoa ylijäävä osuus.  Kun chilit ovat valmiita, ota extra neitsyt oliiviöljyä, lisää siihen murskatut  chilit. Kuumenna öljy  n. 60 C asteiseksi. Öljy on siis reilusti kuumempaa, kuin hanasta tuleva kuuma vesi, joten lämpötilaa ei kannata kokeilla kädellä. Lämpömittari on tässä hyvä apu.
Öljyä ei saa keittää, kuten ei uunikaan saanut olla liian kuuma. Kaikki maut halutaan pitää tallessa!
Anna chiliöljyn jäähtyä  rauhassa ja toista sitten  öljyn kuumennus uudestaan. Toisen kuumennuksen jälkeen laita seos steriileihin lasipurkkeihin ja laita purkit  jääkaappiin tai  pimeään kellariin. Anna  öljyn maustua vähintään 10 päivää ennen käyttöä. Näin aromi tasaantuu ja maku tulee paremmin esille.
Voit käyttää chiliöljyä mausteena kaikenlaisessa ruuanlaitossa esim. pizzassa, tomaattikastikkeissa, liharuuissa, wokkiruuissa… vain mielikuvitus rajana! Bon appetit!