Eipä Kalle Honkanen vuonna 1969 aavistanut palatessaan telakalta Helsingistä takaisin Perälän kotitilalle, Saakoskelle, että hänen  aloittamansa kauppapuutarhatoiminta kantaa vahvasti myös uudelle vuosituhannelle.
Kalle aloitti Honkasen puutarhan toiminnan kasvattaen vihanneksia avomaalla ja tomaattia kasvihuoneessa. Tuotteet myytiin  Jyväskylän torilla, ja noutivat tukkurit niitä ympäri pitäjiä myyntiinkin. Näin kuljettiin, läpi 70-luvun energiakriisin,kohti 80-luvun kukkakuumetta.

Kukkakuumeen tarhalle toi Kallen tuleva vaimo Raija-Leena, jolla oli todella vahva tausta puutarha-alalle. Kasvihuoneen rungon purkaminen Turusta yhdisti heidän tiensä. Eihän niitä kasvihuoneita silloin ollut myynnissä, eikä liioin rahaa niiden hankkimiseenkaan. Huone oli purettava Keski-Suomeen, näin kuljetti kohtalo heidät yhteen. Raijan myötä Honkasen puutarhan valikoimiin tulivat pysyvästi kesäkukat ja matka kohti kesäkukkaviljelyä alkoi.

Alussa tuotteita tehtiin pienimuotoisesti tukkujen tarpeisiin, ja siitä siirryttiin tekemään kauppaa isompien kaupparyhmien kanssa. Mukaan tuli myös seurakuntia ja kaupunkeja, vähittäisasiakkaita tietenkään unohtamatta, he tulivat ostamaan kukkia kauempaakin oman elämänsä paratiisin rakentamista varten.

Tätä tietä pitkin yritys kulki eteenpäin rakentaen huimalla vauhdilla uutta tuotantotilaa kysynnän kokoajan kasvaessa.  Kauppapuutarha pärjäsi aina, myös 90-luvun lamassa- kasvaen silloin nopeasti ja vakiinnuttaen paikkansa markkinoilla.Tästä rautaisen yrittäjäkaksikon Kaisan ja Ollin oli hyvä jatkaa toimintaa vuonna 2009.

Olemme kulkeneet nyt hetkeen josta hieman voi olla jo ylpeä! Yritys, joka kantaa nimeä Kauppapuutarha Honkanen Oy,  on ollut 50 vuotta kukassa.Kaisa ja Olli  siitä yrittäjinä 10-vuotta. Tätä voi eräänlaiseksi virstanpylvääksi kutsua, kymmenen vuotta on kulunut nopeasti ja äkkiä ajateltuna on hämmentynyt tunne, mitä me olemme saavuttaneet.

Olemme kasvattannet tuotantoa —> koska on ihanaa tehdä tuotteita joita aidosti halutaan.
Olemme rakentaneet uusia tiloja tuotannolle—>koska arvostamme mukavaa työskentelyä.
Olemme siirtyneet pelletti lämmitykseen—> jotta energia on  ekologisempaa ja yöt nukkumista varten, ei öljypolttimon huoltoon tarkoitettu.
Olemme niin kauan työmme äärellä —> kunnes tarvittavat asiat on tehty.
Olemme onnellisimpia silloin —> jos näemme asiakkaiden kasvoilla hymyn!

Katsomme tulevaisuuteen luottavaisin silmin ja suunnitelmat ovat jo seuraavalle10-vuodelle kirkkaana.  Seuraavien vuosien aikana tarhalle nousee uutta tuotantotilaa, koska kysyntä meidän upeilla tuotteilla kasvaa jatkuvasti. Myös pakkaamoa ja ruukutustilaa tarhalle kaivataan, kun aina ei aurinko helli ja sadettakin välillä saadaan.

Olemme  yhdessä saaneet jatkaa huikeaa elämäntyötä, työtä jota voi vain rakentaa kun on uskoa, rohkeutta ja sitkeyttä toteuttaa unelmaa. Lisäksi saimme ennakkkoluulotonta asennetta ja jopa hieman hulluutta edellisiltä yrittäjiltä.Ei ole mitään riittävän hyvää syytä jättää tätä kehitystyötä kesken, vaikka välillä hiekkaakin on ollut rattaissa. Työ antaa meille haastetta, onnistumisen tunnetta ja hyvinvointia. Välillä myös murheita, mutta etenkin mahdollisuuden olla hyvä siinä, mistä me molemmat nautimme.
Olemme aina uskoneet yhteiseen unelmaamme- Kauppapuutarha Honkaseen!

Tätä et tiennyt vielä meistä:
Paikalla on harjoitettu kauppaa jo 1900-luvun taitteessa.
Tarhalla on oma henkiolento, nimeltä Musta-Joonas