Puutarhaharrastus on hiipinyt elämääni vähän varkain ja on varmasti monen asian summa.
Kesäkukista se harrastus ehkä alkoi. Anopin upea piha ruokki sitä intoa ja nyt jaetaan hänen kanssaan tietoa, kukkia ja hevosenlantaa! Kukkia on oltava, mutta huomaan, että niiden rooli on muuttunut. Samettikukallakin on kaksi tehtävää vihanneslaatikossa. Sen on oltava kaunis, mutta samalla se pitää tuholaisia loitolla. Ehkä! Grillin viereen terassille saa kiinnostavia asetelmia sekoittamalla syötäviä kasveja kesäkukkien kanssa samaan asetelmaan. Myös perennat ja kesäkukat muodostavat mielenkiintoisia ryhmiä ruukuissa. Olen huomannut myös, että esimerkiksi orvokit pysyvät perennapenkkiä täydentämässä pidempään ryhdikkäänä, kuin ruukuissa. Joskus kokeilut onnistuvat, joskus taas eivät. Siinä se viehätys ehkä piileekin, kun onnistumiseen vaikuttaa niin moni asia.

Kotipuutarhan hoito käy kyllä ihan kuntosalitreenistä, mihin salikortti on aina voimassa. Se on hyötyliikuntaa parhaimmillaan, ja heinäkuusta syyskuuhun se palkitsee uurastuksen monin verroin.  Se tunne, kun saa kantaa kurkkuja,tomaatteja, kesäkurpitsaa, lehtikaalia ja yrttejä sekä amppelista mansikoita sisälle ja tietää, missä ja miten ne on kasvatettu. Se on ihan huippua! Riistapihvi paistuu kesällä grillissä, se maustetaan timjamilla sekä rosmariinilla-  kupeeseen lehtikaalia ja kesäkurpitsaa parilasta. Ihan parasta!
Olen ehkä laiska, sillä keväällä minulla ei ole ikkunalla taimikasvatuspurkkeja, vaan luotan enemmän valmiina ostettuihin taimiin. Saan enemmän iloa kunnon taimista kasvilaatikoissa, kuin itse kasvatetuista, jotka usein ovat honteloita, kalpeita ja tarvitsevat tekohengitystä.
Lapsuudessa ajattelin, että ikinä en perusta hyötypuutarhaa, kun itku kurkussa helteessä perunaa harattiin. Enkä ainakaan kerää marjoja, kun ampiainen pisti mustaherukkapensaassa! Molemmat päätökseni ovat kumoutuneet myöhemmällä iällä ja nykyisin ne ovat rakkaita harrastuksia ja liittyvät myös työhöni. Onneksi!
Opetan siis tulevia kokkeja ja yritän siirtää heille sen rakkauden, mitä itse tunnen suomalaisia raaka-aineita kohtaan. Meillä tuotetaan maailman laadukkainta ruokaa ja laadukkaiden kasvisten osuus siitä ei ole vähäisin. Lisäksi upeat tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden annoksissa. Innostus erilaisten yrttienkäyttöön on kyllä alkuunsa Kaisan viinisuolaheinän ”syytä”! Yrtit korostavat upeasti annoksen makua perusmakuja peittämättä.Toinen innostuksen aiheeni on tuoreiden kukkien käyttäminen annoksen viimeistelyssä ja  tarjoilujen koristelussa.
Loppukesästä pihalla nautin siitä, missä onnistuin kuluneena kesänä. Samalla vähän salaa mieheltä suunnittelen, mitä seuraavaksi rakennetaan ja kunnostetaan. Siihen, kun välillä tarvitaan sitä, miesvoimaa!
On ihanaa sanoa kukille kyllä!

Niina Piesala
perheenäiti, ravintotalouden opettaja, omien sanojensa mukaan ” ilmeisesti jonkinlainen kotipuutarhuri”.
Kotipihan kunnostuksesta on tullut tärkeä harrastus iän myötä.