Nyt on kerätään kesän makuja talteen!
Maustekasvit eli yrtit ovat kasvaneet jo muhkeisiin mittoihin, joten nyt on hyvä hetki kerätä satoa. Kasvit ehtivät vielä kasvattamaan uuden sadon syksylle- näin saat parhaimman hyödyn hankinnoista.
Ohessa muutama vinkki.
Kerää satoa silloin kun kasvusto on kuivaa.
Poimi vain ehjiä ja siistejä lehtiä tai kokonaisia oksia.
Varmista että kasvustossa on hyvä nestejännitys, silloin maku on mehevä.
Kerää nuorta ja kukkimatonta kasvustoa, silloin maut ja aromit ovat parhaimmillaan.
Jos kasvi on kerennyt kukkimaan, on hyvä suorittaa latvonta, jolloin kasvusto uusiutuu, ja pääset vielä nauttimaan sadosta uudestaan.
Käytä leikkaamiseen saksia- varret ovat monilla kasveilla aika sitkeitä, ja näin et vahingoita kasvustoa. Leikkaa lehdet tai oksat alempaa poikki, niin että leikkauskohdan alapuolelle jää elinvoimainen kasvupiste tai lehtihanka, josta kasvi jatkaa kasvamistaan. Samalla voit myös karsia villiintyneitä kasveja, jotka uhkaavat muiden kasvutilaa ympärillä.
Pienilehtiset kasvit on helpointa kuivata nipuissa ja raksia kuivuneet lehdet sitten säilöön vaikka lasitölkkiin.
Isompia lehtiä voit kuivata yksitellen vaikka leivinpaperin päällä taikka ilmavassa metallikorissa.
Voit myös pakastaa nopeasti kasvavia yrttejä, kuten persiljaa, ruohosipulia ja tilliä
Yrttiöljykuutiot puolestaan tehdään esim. jääpalarasiaan. Yrtit silputaan pieneksi ja laitetaan jääpalarasioihin hyvän öljyn kera. Jäätymisen jälkeen kuutiot voi kipata isompaan pakastusrasiaan. Helppoa ja taatusti tuoretta makua talveksi!
Tällaiseen säilömiseen käyvät esim. rosmariini, salviat, timjamit, oregano-meidän #henksunvinkki toimii varmasti.